Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2010 10:18 - Игра на политика или какви са аргументите за отмяна на забрана за пушене?
Автор: alubenov Категория: Бизнес   
Прочетен: 4564 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 21.02.2010 19:05


Темата за тютюнопушенето предизвиква ожесточени дискусии – за вредите от него и удоволствието за онези, които го практикуват.

Особено атрактивна тази тема става сега, когато управляващите готвят промени в закона, който трябваше да наложи тотална забрана за пушене на обществени места от 1 юни.

Решението на ГЕРБ да внесе предложения за изменение на закона повдига интересни въпроси. Оставяйки настрана популизма и ефектите за здравето на хората, ключовият въпрос е кой има интерес промяната да се случи.

Туризмът

Сред основните печеливши от отмяна на забраната за пушене в заведенията е туризмът. Това бе посочено като един от мотивите за решението – намираме се в тежка икономическа криза, която удря сектора и държавата трябва да му помогне.

Да се вгледаме в този аргумент. Нима туристите избират дестинациите, дължината на почивката и курортите на база възможността да се пуши? Ако правителството е уверено в намерението си да стимулира туризма, то едва ли точно това е начинът.

Липсата на каквато и да е работеща стратегия за популяризиране на страната като атрактивна дестинация е далеч по-опасна от забраната на тютюнопушенето в ресторантите и заведенията. Като пример за противоположна на нашата политика е лесно да се посочат Турция, Гърция и Хърватия, които отделят значителни средства за реклама на страната.

При това тази реклама се прави не от браншови организации, а от правителството. Макар кризата да върлува и там.

Тютютюнопроизводителите

Подкрепата на отрасъла е следващата най-популярна теза за промяна на закона. Тютюнопроизводството е ключов отрасъл и забраната на пушенето в заведенията ще остави много хора без поминък, казват привържениците на идеята.

Това е тотално сбъркано послание. Особено на фона на вдигането на акцизите и приравняването на цените на българските марки към тези на вносните цигари. Този ефект би бил много по-вреден за сектора в краткосрочен план, отколкото забраната за пушене в заведенията.

Причината – пренасочване на потребление към външните марки и намаляване на потреблението на тютюневи изделия. Всичко това – съчетано с неизбежния ръст на контрабандата.

Ресторантьорите

Може би именно с тях се изчерпват печелившите. Управляващите посочват, че заради кризата трябва да се удари рамо на заведенията за хранене и отдих. Забраната на тютюнопушенето ще ограничи посещаемостта на заведенията и ще изправи много собственици пред фалит.

Това е неминуемо и неизбежно. Основната цел на заведенията за хранене е именно храненето, а в страните, където пушенето е забранено и се санкционира строго, заведения има. При това пълни.

Управляващите


Неминуемо ще понесат негативни ефекти. Дали случайно или не, сега те падат в капана на Тройната коалиция, която прокара закона за забрана на тютюнопушенето на обществени места. Самият той бе приет набързо и без много шум, защото по време на приемането му, прилагането изглеждаше изключително далеч във времето  – в следващия мандат.

Гражданите за европейско развитие на България се провалят, загърбвайки един от основните приоритети на Европа – борбата с тютюна. Водещите фигури в правителството не веднъж посочват, че целта на страната ни е да е най-добрата от всички в ЕС – най-стриктната с фондовете, най-стриктната с дефицита. А ето, че сега се отмятаме.

Държавността

Парадоксално, но от депутатите чухме странно твърдение – законите не могат да се спазват. Бе изтъкнато, че контролът би бил невъзможен, което обезсмисля забраните. Затова – по-добре заведенията сами да избират своя режим, или с други думи, да останат такива, каквито са сега – удобни за пушачите.

По-директен удар към държавността едва ли би могъл да бъде нанесен. Къде отива борбата с престъпността, с войната по пътищата, щом не можем да контролираме заведенията? Това ясно ни показва отношението на властта към настоящия режим, според който заведенията трябва да имат зали за пушачи и за непушачи.

Всички ние пък знаем как се спазва той.

Политиците

Парадоксално, но факт – въпросът за тютюнопушенето обедини политици от партии, които иначе са в диаметрална противоположност. Червени подкрепят сини, пушачи се изправят срещу непушачи. Интересни са и реакциите в ГЕРБ – дори доскорошни привърженици на забраната, като д-р Лъчезар Иванов, сега са нейни противници.

Партията за пореден път действа като един, а самият премиер каза пред журналисти, че едва ли това може да е основен проблем, прехвърляйки вниманието върху Октопода, глобата от ЕК и усвояването на европарите.

Извод?

Несъстоятелността на излаганите аргументи в подкрепа на промените в закона е очевидна и извод не е необходим. След всичко казано дотук, всеки може да помисли за себе си и за други ефекти от случващото се. Не от гледна точка на здравето и уважението към останалите, не от гледна точка на бизнеса, който трябва да бъде спасен.

Редно е всички да се замислят за начина, по който парламентьори обслужват лични интереси, стоварвайки властта си върху електората. Дали ще се пуши в заведенията или не – това е без значение. Значение има начинът, по който се решават проблемите в държавата и аргументите, които ни се дават за това.

Защото с отвличане на вниманието към въпроса дали да бъде забранено пушенето в заведенията или не, теми като отложената пенсионна реформа, криволиченето и непрестанната промяна на плановете за здравна реформа, дупките, кучетата и какво ли още не слизат от обществената сцена.

За да направят място на следващ Октопод. А здравето и ангажиментите към ЕС – те могат да почакат.

 



Тагове:   игра,   каки,   отмяна,


Гласувай:
4




1. анонимен - Игра на политика или каки са аргументите за отмяна на забрана за пушене?
20.02.2010 12:52
За пореден път ни се показва,че никой не мисли какво ще стане,ако не се спре пушенето!Никой дори не се замисля,че за да има кой да бъде лъган,управляван,удрян,грабен и мамен...то трябва да има преди всичко ЖИВИ ХОРА!!!Докога ще се съобразяваме със тези,които нищо не разбират от болести и здраве?!Докога мнението на истинските лечители/казвам истински,защото някои не е трябвало да бъдат такива,щом прокламират пушенето!/-лекарите,ще бъде пренебрегвано?!Докога ще се крием по кюшетата на нашата съвест-оставяйки друг някой-незнаещ да реши какво да правим и как да живеем!?Докога ще бъдем ограничавани за дните си живот-съобразявайки се със всички налагани недосмислици/меко казано/,от хора,нямащи мнение за себе си...а какво остава за шепата българи останали живи!?Нека осмислим какви деца и какво поколение ще остане-ако не се спре масовото самоубийство на българите,скрити зад дима непрогледен...подпомогнато от убийството на тези,които си мислят-как ще живее бизнеса...а не хората!?Да се събудим за истински живот!Нека не се задоволяваме със останките от това,което ни се поднася ...
цитирай
2. takaini - Игра на политика или каки са аргументите за отмяна на забрана за пушене?
20.02.2010 12:59
Всеки самоуважаващ се човек-би трябвало да реши за себе си-кое е по-важното!Да се събудим!Да живеем!!!
Браво!
цитирай
3. анонимен - Към анонимен 1
20.02.2010 14:14
Защо ти ще ми забраняваш каквото и да било? Защо не забраниш алкохола, злоупотребата с лекарства, наркотиците, оръжията, ГМО, насилието над жени и деца, неправилното изпреварване?.. Нима не може да се разделят заведенията на две категории и всеки да ходи където иска. Но не- трябва да забраним на зависимия да упражнява зависимостта си. А Internet не е ли по- опасен и обсебващ? Замисли се!
цитирай
4. анонимен - до последния анонимен, наистина ли ...
21.02.2010 14:56
до последния анонимен, наистина ли си толко прост, защо се слагате до алкохола, лекарствата, Интернет и разни други, защо не разбереш, че проблемът с вас и това което ви различава от изредените е отровният пушек който бълвате!!!!!!!!!!!
цитирай
5. анонимен - Вярвате ли
21.02.2010 17:04
Смятам,че всеки може да прецени дали да пуши или не. В Ирландия поне 45% от заведенията фалираха или са близо до фалита,след забраната на тютюнопушенето. Изкараха си масите отвън,нещо невиждано до тогава.Стреса е много по-голям бич от тютюна. Колите сигурно бълват само кислород.Вярвате ли,че ЕС ни е поставил тези изисквания при положение,че в Германия и Австрия и др. не е забранено.
цитирай
6. анонимен - ай сТИГА
02.03.2010 19:08
аз пък счИтам че не нетребува да се возбранева пушинето. Ама оти не събранят и да се пие алкохол.Аман от забрани бе хора.СМЪРТ на народо-СВОБОДА за депутато
цитирай
7. анонимен - Законът против тютюнопушенето ще е пълен провал!
10.06.2012 05:36
Още няколко месеца, и всички ще се уверите в това. Ние, пушачите - не спираме да се тровим (без да тровим другите, без тяхно съгласие)... Няма и да спрем ;) А, и нали трябва да се пълни джоба на ГРОБ - Гербери - за Разграбване на Обедняла БЪЛГАРИЯ! Каквото и да значи това!...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alubenov
Категория: Бизнес
Прочетен: 183296
Постинги: 34
Коментари: 109
Гласове: 230
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930