Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2012 10:55 - Пред еврозоната има пропаст, която не може да се премине на малки крачки
Автор: alubenov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1999 Коментари: 1 Гласове:
0



Вече трета година Европа се тресе от остра криза, която засенчи колапса на финансовата система след краха на инвестиционната банка Lehman Brothers. При фалита на банката политиците, а и банкерите от еврозоната погледнаха някак надменно на проблемите и с нескрито задоволство яростно разкритикуваха икономическия модел на САЩ.

Между 2009 и 2012 година обаче същите тези политици и банкери изпиха няколко дози горчиви хапове – оказа се, че проблемите на еврозоната не отстъпват на онези в САЩ, а в доста отношения дори ги засенчват с огромните си размери.

2008 и 2009 година ще останат в историята на американските финанси като най-щедрите от страна на Федералния резерв, който буквално наводни финансовата система с евтини пари – политика, която също бе критикувана от консервативните управители на Европейската централна банка.

 

В разгара на кризата те дори си позволиха да увеличат лихвения процент в еврозоната. Това се оказа скъпа грешка, която изправи банките от Стария континент на ръба.

Силно критикувана в Европа, политиката на САЩ за национализация на банки, икономически стимули и наливане на евтини пари изведе страната обратно на пътя на растежа.

След по-малко от година в рецесия, вече няколко поредни месеца безработицата в САЩ пада, а икономическите данни вдъхват толкова увереност, че от Фед са достатъчно спокойни, за да се обявят твърдо (доколкото това е възможно с езика на централните банкери) срещу нови стимули за финансовия сектор.

В еврозоната ситуацията е коренно различна – след над 1 трлн. евро, раздадени като евтини кредити на банките само в рамките на няколко месеца, разговорите за нови стимули отново набират сила. При това на фона на вече три спасени с кризисни кредити страни от еврозоната и рекордна за валутния съюз безработица.

Последният случай, когато еврозоната беше на ръба, бе около второто спасяване на Гърция. Тогава финансовите министри и правителствените лидери заседаваха трескаво, като в крайна сметка приеха план за някакви промени. С утихването на напрежението обаче ентусиазмът сякаш се изпари – ключовите реформи започнаха да се бавят и политиците го удариха само на реторика.

Такъв е случаят както с Ангела Меркел, така и с борещия се със зъби и нокти за изплъзващия му се президентски стол Никола Саркози.

Странното в случая е, че пазарите вече настояват за своето и поставят под натиск първата по-голяма държава от еврозоната – Испания. Политиците обаче изглеждат като упоени – няма ги вече кризисните срещи, няма ги обещанията за промени.

В тази ситуация еврозоната започва да ври – от една страна е натискът в Испания и Португалия срещу мерките за икономии, от друга – моралният риск двете страни умишлено да поискат помощи по начина, по който го направи Гърция.

Всичко това поставя бъдещето на еврото на карта, макар валутният пазар да не показва подобен страх. Въпреки огромните проблеми на еврозоната, еврото остава в границите 1,30-1,33 срещу долара, без някакъв сериозен импулс към поевтиняване.

До момента единната валута се дължи на два основни фактора – Германия и решимостта на политиците. Със сигурност немската държава ще я има и след еврозоната, при това по всяка вероятност – все така силна.

Решимостта на политиците обаче е нещо съвсем различно, защото всички те преследват краткосрочния си интерес за запазване на кокала. Това е в основата на краткосрочните решения и малките стъпки, които виждаме вече трета година.

Докога ще продължава така – не е ясно. Ясно е обаче, че огромната пропаст пред еврозоната няма да може да се прескочи с малки стъпки. Ще трябва решителност, а докато такава липсва, не може да има увереност в бъдещето на еврото.



Гласувай:
0



1. анонимен - QJifNDYMv
27.10.2012 13:18
What a joy to find someone else who thniks this way.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alubenov
Категория: Бизнес
Прочетен: 182519
Постинги: 34
Коментари: 109
Гласове: 230
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031