Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2008 10:14 - Надеждата остава, апокалипсисът е отложен
Автор: alubenov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1315 Коментари: 0 Гласове:
0



Едва ли някой може да вдъхне доверие на пазарите в настоящия момент. Негативните новини заливат инвеститорите една след друга и оптимистите намаляват с всеки изминал ден. Фалити, борсови крахове, рецесия, криза – това са най-често използваните думи през последните седмици. В петък обаче пазарите получиха лъч надежда, който някак мина незабелязано между поредицата от катастрофални заглавия.

Повод за преосмисляне на пазарните настроения дава това, което се случи в последната борсова сесия за седмицата за американските индекси. Новината беше, свързана с това, че сесия ще има – защото имаше значителни спекулаци, че такава няма да се състои. Причината за тях беше впечатляващият спад, наблюдаван във фючърсната търговия.

Основните индекси на борсата в САЩ – Dow Jones и Standart&Poor"s 500 потънаха до дневните ограничения за търовия, водени от спадовете с по около 10 на сто в Япония и Южна Корея. При достигането на долния лимит, търговията с фючърси е била автоматично прекратена, съобщиха официално от Ню Йоркската борса. Последва спешно заседание и решение: въпреки всичко сесия ще има.

Случилото се с цената на фючърсите на основните американски индекси неминуемо е поставилo пазарните участници в доста тежка ситуация. Немският информационен сайт boerse-go коментира, че дилърите в САЩ са очаквали ефект на снежната топка и истинска катастрофа за борсата. Това обаче не се случи и дори да изглежда странно, пониженията на Dow Jones с 3,6 и S&P 500 3,45 на сто могат да се разглеждат като положителни.

Обстоятелството, че пазарите са успели да преодолеят паниката и индексите да регистрират повишения спрямо дъната, регистрирани преди сесията, представлява положителен сигнал. „Случилото се на американския пазар е успокояващо. Капитулацията не се състоя. Това, което видяхме в Азия и Европа, индикираше значително по-масирани разпродажби“, коментира Арт Къшин, директор на търговията в швейцарската банка UBS пред немската медия.

Вчера от САЩ дойде и още една окуражаваща новина и то от така дискутирания напоследък сектор, от който всъщност започна кризата – недвижимите имоти. Статистическите данни показаха, че през септември продажбите на съществуващи жилища в Америка са регистрирали истински бум, постигайки най-голямото си месечно повишение за последните пет години. Ръстът възлиза на 5,5 на сто на месечна база, като цените са били с 9 на сто под миналогодишните.

Не може да бъде пренебрегнато и случващото се на петролния пазар. В моментите на бум в цената, когато котировките почти докоснаха 150 долара за барел и анализаторите започнаха да се надпреварват в прогнозите си за нива от 200 долара, погледите бяха насочени към САЩ. Породиха се опасения, че най-големият консуматор ще изпита значитлни трудности, а цените на бензина дотолкова ще свият разполагаемия доход на домакинствата, че страната неминуемо ще поеме по пътя на рецесията.

Сега, едва три месеца по-късно, когато черното злато се котира с 56 на сто под цените си от юли, ситуацията може да се разглежда по точно обратния начин – потребителите ще имат повече средства за харчене и вливане в икономиката, с което растежът ще получи силна подкрепа. Според изчисленията на нвестиционната група Bespoke сривът в цените на суровините е довел до това, че всеки американец има с 2,58 долара повече дневно в джоба си спрямо началото на годината. По отношение на пиковия за котировките месец юли тази цифра е доста по-голяма – 7,35 долара, а това е доста значителна сума за мащабите на американското общество и потребление.

Сега остава да видим дали тези положителни ефекти ще имат обратния ефект и американсакта икономика, довела до колапс на глобалната финансова система, няма да избави светът от рецесия. Надежда за това дава и силата на американския долар, която ще доведе до по-голямо търсене на вносни стоки от Европа и Азия. До момента изглежда, че единствено Япония може да не се възползва от ситуацията, но причината за това се крие в характера на японската икономика и силно ограничения арсенал от монетарни инструменти, които могат да бъдат приложени от централната банка.

Последното, но не по значение позитивно послание, което виждаме през последните седмици е консенсусът на световните лидери за реформа на финансовата система и по-стриктен контрол върху глобалните банки, тотална промяна на правилата и нов път на развитие. Резултатите от това не са ясни, така както не са ясни и планираните мерки. Сигурно е, че политически изгодното ще бъде да се предпази населението и да бъде дадена гаранция, че нещата ще тръгнат по нов начин.

Поне до следващия пазарен провал и необходимостта от нови промени.

http://www.investor.bg/?cat=91&id=70628


Тагове:   Остава,   Надеждата,   отложен,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alubenov
Категория: Бизнес
Прочетен: 183200
Постинги: 34
Коментари: 109
Гласове: 230
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930