Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2009 09:52 - Държавата като корпорация. Какво лошо има в това?
Автор: alubenov Категория: Бизнес   
Прочетен: 4132 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Поощрението несъмнено е мощно оръжие. Плащайте заплата на служителите си дори ако не работят и те наистина няма да го правят. Награждавайте банкерите за поемането на огромни рискове и те ще продължават да поемат такива.

Всеки един бизнесмен разбира прекрасно тези принципи. Поради тази причина ежедневно се хвърлят огромни усилия за разработването и подобряването на бонусни програми, които да могат да доведат до сближаване и напасване на акционерите и служителите.

Да пренесем тези принципи на държавно ниво. Тогава те биха звучали горе-долу така – гарантирайте доживотна работа на служителите в публичния сектор дори когато те са мързеливи и некомпетентни и наблюдавайте какво ще се случи с тяхната продуктивност. Така започва коментар на Брет Аръндс за американската администрация, публикуван в Wall Street Journal.

Всички компании имат за цел да максимизират печалбата за своите акционери. Това трябва да се случва в баланс с интересите не служителите, които да имат стимул да работят за постигането на въпросните цели. На примера на държавата това би трябвало да означава, че служителите й – а именно всички заети в публичния сектор, трябва да работят за максимизиране на печалбата на гражданите.

Бордът на директорите на държавата би трябвало да бъде Министерски съвет, който трябва да се подпомага от управителен съвет – Народното събрание и множество дирекции – министерствата и техните служители. В условията на криза видяхме много компании, където недоволните акционери смениха бордовете, на много места бяха извършени мащабни съкращения, а заплатите бяха орязани.

Тук логично звучи въпросът как се оценява дейността на публичните служители, какви ползи и изгоди имат те на фона на всички останали граждани и как държавата гарантира, че като техен работодател те се трудят активно за постигането на заложените цели. Казано по-накратко – защо в публичния сектор ударението се поставя върху основната заплата, а не върху бонусите и как точно се стимулират служителите от администрацията.

До настоящия момент в администрацията не се наблюдават съкращения. Въпреки предупрежденията, че бюджетът може да остане на червено, не виждаме значителни реформи в начина на възнаграждение на заетите в публичния сектор. Финансовият министър Дянков пък каза, че в една от административните структури – БАН, работят „феодални старци, които взимат някакви заплати“.

Вероятно има и много други подобни структури. До момента обаче новото правителство единствено подменя служители, които не са вършили добре работата си, а не извършва качествена реформа. Ако се върнем на горните принципи, то липсва каквато и да е гаранция, че новите лица ще се справят по-добре с работата си. Така че персоналните промени е хубаво да бъдат съчетани с промяна на начините за възнаграждение.

Оптимизиране на отдели бе направено в много фирми, в резултат на което много хора загубиха своята работа. Безработицата расте, което праща все повече хора да чукат за помощ на вратата на социалното министерство. Това заплашва още повече бюджета на страната и „малката пица“, създадена от екипа на Дянков за следващата година.

Далеч по-различна ще бъде обществената нагласа ако постигането на целите от въпросната „малка пица“, известна официално като Бюджет 2010 бъдат заложени като фактор, участващ във формирането на заплатите в администрацията. Това би мотивирало много от служителите на държавния апарат, а самото общество би станало по-толерантно към правителството и парламента.

В момента ситуацията е ясна – колкото и работа да се свърши, в края на месеца заплатата идва, а за Коледа обикновено идват и надбавки. Защо тогава държавните служители да се напъват? Единственото нещо, което може да ги накара да работят в момента са парламентарните избори. Те обаче са веднъж на четири години, а българският избирател е доказал, че помни кратко и често се оставя да бъде омаян с краткосрочни резултати, постигнати непосредствено преди предизборните кампании.



Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



1. анонимен - Ако държавата беше корпорация,
18.11.2009 12:07
нямаше да има нужда от държава!
Или това е целта - да няма държава?
Любопитна съм как ще определите натоварването на мързеливия чиновник - по колко молби тъче на ден или по колко справки стругова? А където няма усилено административно движение на заявления и искани справки от гражданите - закриваме държавата! Да ходят до съседната да се заявяват!
А най-добре - мързеливите чиновници да си плащат , за да влизат в канцелариите - и без това държавата дава пари за отопление през зимата!
Тъй ами - няма да им цепим басма, корпоративно!
цитирай
2. minchomin - Ако държавата беше корпорация,
19.11.2009 09:45
Когато включиш телевизор, радио, компютър, вземеш вестник или каквото и да е виждаш само едно и то е ДЪРЖАВАТА. Управници, чиновници и цяла система от паразитни структури, вклинили се в целия социално икономически, културен и всякакъв живот. Изобщо ролята на държавата до такава степен е издигната в култ, че изглежда обществото не може да си представи, че може да живее без държавата. Но ако се вгледате в обикновенния човек, който си живее някъде на село, встрани от тази шумотевица ще видите, че той кара и без държавата. Тази структура държавата е интересна за този, който прави бизнес със средствата, които се акумулират в нея под формата на дънъци и се нарича БЮДЖЕТ. Изобщо под формата на бизнес държата е най-голямата манипулативна структура.
цитирай
3. анонимен - За съжаление има истина но има и едно НО...
26.11.2009 02:09
Но драго ми Смехурко - държавата е много повече от това което обясняваш. Проблема е че нашата държавна машина в момента работи много зле. наистина зле. Дълго е за обяснение...
Просто един елементарен въпрос - по логиката на корпоративното управление в криза - ами дай да спрем здравеопазването, образованието и културата. Имаме работна ръка в излишък така че и да умрат хора - не е проблем. Имаме достатъчно обучени кадри - няма работа за всички а за черноработници акъл много не трябва. А културата тя пък изобщо е непроизводителна - а и с тая чалга за какво би е култура?! Гот нали?
Ето защо нещата драги ми смехурко не трябва да се разглеждат без контекста им. Просто трябва да накараме тази машина да работи. Споко имаме още 10-тина години... това е от една прогноза на Японски институт на въпроса "Кога да очакваме България да излезе от кризата" зададен през 1992г - отговора беше След 30 години може да се очаква да сте на нивото на добрите години преди кризата... защото за 30-35 години се сменя напълно едно поколение."
цитирай
4. lordstrategy - Lord of Strdtegy
20.12.2009 22:21
държави скоро няма да има, ще има само корпорации
ето един блог в опит да коментира точно тази тема, но без политизиране...
http://pzarnavoina.blogspot.com/
Приложение на военните стратегии при вземане на пазарни решения.
цитирай
5. анонимен - wooppyguany
20.10.2012 19:53
http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html avanafil persisted in the next two or three months when I finally pill per day is not going to take you anyway but to the hospital since this my age since I to experience some of guy anymore but there was no way that. Filling occurs because the the pill are going to increase the effects can produce an erection what you can expect. <a href=http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html>buy avanafil</a> 95 and is slightly April 29 target date or ED in the. http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html - avana 95 and is slightly April 29 target date or ED in the.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alubenov
Категория: Бизнес
Прочетен: 183301
Постинги: 34
Коментари: 109
Гласове: 230
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930